2012. május 25., péntek

Egyszemélyes Mini Ajándékok


Magában a történetben nincs túl sok. Hirtelen - három torta sütés közben - jött egy felkérés, hogy egy egyszerű, pici, ámde látványos tortát készítsek egy tanár ismerősöm kedvenc tanítványának. Csak semmi bonyolultat!!! Nem tudom miből gondolják, hogy egy mini tortát kevesebb munkával kell elkészíteni, de végül is ez mindegy. 

A dologhoz még az is hozzá tartozik, hogy épp aznap volt egy kolléganőm születésnapja, és a piskótából 2 mini torta is kijött. Így semmi sem veszett kárba. A kinézeten azért változtattam, gondoltam, ha már kettőt csinálok, gyakorlok egy kicsit. Most először használtam az Unidec masszát virág megformázására, és mi tagadás, elég könnyen ment. Újabb hála Krickynek!
Alapanyagként 3 tojásos olajos piskótát sütöttem egy 18 cm-es formában. 

Krémnek pedig volt egy kis maradék fehércsokoládés mascarpone krémem, ami a ballagási tortából maradt vissza. Viszont ez nem lett volna elég egy tortára, így itt volt a remek alkalom, hogy kipróbáljam a fehércsoki ganach-t. M@rti, az Ízek...torták...és más állatfajták írója ösztönzött arra, hogy próbáljam ki, aki ezt használja töltésre és bevonásra is a massza alá. Kicsit nehezen volt kenhető, de szerintem előbb kellett volna kivennem a hűtőből, hogy kicsit szoba hőmérsékletűre melegedjen. Felverni viszont nem mertem, mert ezzel kapcsolatban rossz tapasztalataim voltak! 
A továbbiakban már szokásos módon jártam el. Ketté vágtam a piskótát.
És itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy bemutassam legújabb csecsebecsémet, amit a lelkes páromtól kaptam, aki sokszor nagyobb lelkesedéssel fut neki egy-egy tortámnak mint én! Szóval én ilyet sose vettem volna. Komolyan! Gondoltam én, hogy előbb utóbb csak megtanulok egyenesen elvágni több lapra egy tortát (azért kettőbe már ment...) de ezzel a késsel és a hozzá tartozó szintezővel egyszerűen álom a vágás. 

A drágaságomat az Aldiban vettük, és bár nem volt olcsó, valahogy belekerült a kosárba. Szerintem az utolsó pillanatban csempészte oda! Utólag belegondolva, olyan szép magas lett a tésztám, hogy három felé is vághattam volna. Gond nélkül!


Mindezek után egy 7 cm-es szaggatóval kiszaggattam 2-2 korongot és megtöltöttem őket krémmel. Majd mindkettőt bevontam a ganach-al és hagytam állni a hűtőben. 





És végül következett a díszítés. A virágokat már korábban megcsináltam. Az egyetlen kérés az volt, hogy nefelejcs legyen rajta. Na jó.....lehet, hogy nem nefelejcs, de legalább csöppet hasonlít rá, ugye? Öt szirma van!!!!

A másik tortánál egy egyszerű, letisztult dekorációt akartam. Talán túlságosan is letisztult lett! De ez már ilyen lett! 


Na? Ki szeretne egy egyszemélyes tortát? Párosával lehet jelentkezni!!    

5 megjegyzés:

  1. Helyeskék lettek!
    Ez a fehércsokis ganache felverés nélkül is nagyon finom, de úgy is, ha előtte egy kis cukrot pirítasz, és azon forralod fel a tejszínt - így karamellás lesz. Naggggyon finom!!!!
    Legutóbbi nekem is összeugrott felveréskor, de a melegítés segített rajta. Igaz, ez így időveszteség, mert újra kell hűteni.

    Ezt én is szeretem: "ha nem érsz rá, nem kell nagy torta, elég egy ici-pici is!" - mintha az méreteivel arányosan kevesebb időbe is telne :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tippet, ez a karamellás dolog tetszik mivel én nagy karamell rajongó vagyok, legközelebb kipróbálom.
      Az állomásos tortánál nagyon elkeseredtem, a ganache és a tejszínes csokikrém sem lett olyan, amilyennek kellett volna (a képek magukért beszélnek sajnos). De már melegíteni sem mertem rajta, mert féltem, hogy csak rontok a helyzeten. De akkor ezek szerint bátran megtehetem! :) Köszi!

      Törlés
  2. Tyű a mindenit, ezzel a késsel még nekem is sikerülne egyforma lapokat vágni:))) Na megmutatom a férjemnek, és biztosan tud nekem készíteni két ilyen bigyót a kés végére. Késem van ilyen hosszú, és jó éles is, csak a mérce kell rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meleg szívvel ajánlom, tényleg nem gondoltam volna, hogy ennyire megkönnyíti a dolgom. :) Ráadásul a "bigyók" egyik oldala centinként be van jelölve, hogy könnyen le tudjam mérni a torta magasságát és ennek tudatában eldönteni, hogy milyen vastagok legyenek a lapok. Óriási! :)

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés