2013. május 16., csütörtök

Egyszerűen "csak" Karamellás Pite


 

Semmi cicoma, semmi dísz, semmi túlzás. Egyszerűen "csak" PITE. Nem is akármilyen pite. Karamellás Pite! A karamell iránti vonzalmam és szenvedélyem tulajdonképpen.....lövésem sincs honnan ered. Szeretem!! Szeretem tejesen, vajasan, puhán és cukorkában. Bonbonban, tortában, felfőzve, dulce de leche formában, - ami egy sűrű karamellkrém - szószban. Szóval a karamellel való viszonyom amolyan Gombóc Artúros a csokival. 


Így amikor megláttam azt a gyönyörűséget Tücsökbogár oldalán....Karamell pite néven.... na hát nem volt kérdés hogy megcsináljam. Meg is csináltam! Meg én! Naná hogy nem sikerült! Mármint sikerült, de mégsem olyan volt, amilyennek lennie kellett volna. Ízre semmi probléma nem volt vele, csak hát....izé....tudjátok na....a szokásos heppem: a pite tészta fakó volt, tört, nem volt szép a széle, a karamell pedig kifolyt amikor felvágtam. Lefotóztam én, de most, hogy visszanéztem, valahogy rosszabbnak látszik, amint amilyen valójában volt. Ennek már....lassan egy éve? Talonba tettem a dolgot, tudtam, hogy még egyszer meg fogom próbálni. 









Viszont rátaláltam egy másik karamellás pitére. Méghozzá a Sütidobozban! Ez pedig egy olyan változat, ahol a tésztát nem kell sütni, a karamell krémet pedig nem kell órákig főzni dunsztos üvegben. Hát ezt csináltam én meg, ráadásul két nyomós okból kifolyólag is: az egyik, hogy a kolléganőm szülinapját ünnepeltük. Másrészt kezdenem kellett valamit a háborús időszakra hajazó készletezési mániám következtében felhalmozódott cukrozott sűrített tej állományommal.





Az eredmény? Egyszerűen csodás, tömör, karamellás, csokis, ez utóbbi ráadásul csak emeli az értékét. Esztétikailag is szebb lett. Egy dolog azonban a másik mellett szól. Nekem az omlós, sült pitetészta íze azért picit hiányzik. Így a dolog végére még nem tehetek pontot. Újra ki fogom próbálni TücsökBogár receptjét....vagy talán ötvözöm a kettőt...Ki tudja? Bármi megtörténhet! Mindenesetre sűrített tejem van hozzá! :)














A sütés nélküli Karamellás trüffel torta receptje eredetileg itt található és az alábbiak szerint néz ki, néhány megszívlelendő tapasztalattal (én picit növeltem pl. a sűrített tej mennyiségét, mert keveselltem a karamellás réteget benne, meglepő módon):

Hozzávalók:
Kekszes alap:
25 dkg darált keksz
12 dkg margarin
1 dl tej
10 dkg cukor
2 ek. kakópor

Karamellás réteg (ez már a megduplázott adag):
2 tubus cukrozott sűrített tej (kb. 170 g egy tubus)
6 dkg vaj

Trüffel réteg:

10 dkg étcsoki
10 dkg tejcsoki
1,5 dl tejszín
3 dkg vaj

A tálaláshoz az Arany-ló Papír Fekete-Fehér tortatartóját használtam

A kekszes alaphoz a vajat, a tejet és a cukrot addig melegítjük, amíg felolvad és egynemű nem lesz a keverék. Vigyázat, ne szívassuk meg magunkat azzal, hogy túlságosan felmelegítjük, különben várhatunk míg lehűl. Merthogy bele kell keverni a kakaóval elkevert kekszet és egynemű masszává gyúrni. Én természetesen megszívtam! Nem jó forró masszát gyúrni!!!!
Egy papírral bélelt formába nyomkodjuk olyan pités formájúra és legalább 20 percre a hűtőbe tesszük. 
Na én itt úgy gondoltam, hogy mit nekem papír! Van nekem egy jó kis kivehető aljú pite formám...! Aha....!! Konkréten úgy belegyógyult a tészta a formába, hogy hosszas feszegetés és különböző célszerszámokkal való manőverezés után tudtam csak úgy kiszedni, hogy a szélén ne essen csorba. Szóval lehet, hogy mégsem árt az a papír.
Közben elkészítjük a karamellt. A cukrozott sűrített tejet és a vajat egy teflon lábosban, közepes lángon, néha megkeverve addig forraljuk, míg szép karamell barna nem lesz. Arra figyeljünk azért, hogy ne égessük oda az alját, ezért mindenképpen teflon szükségeltetik. Higgyetek nekem!!!!
Amikor kész, a kekszes alapra ráöntjük a meleg karamellt, hagyjuk hűlni, de még jobb ha kicsit vissza tesszük a hűtőbe. Csak egy kicsit. Merthogy nem jó, ha túl folyós a karamell mikor ráöntjük a trüffel krémet, különben összekeveredik. 
A trüffelhez forráspontig melegítem a tejszínt, majd bele tördeljük a csokoládét. Simává keverjük és hozzá adjuk a vajat, majd ezzel is elkeverjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd öntsük a megdermedt karamellre. Nem jó ha túl melegen öntjük rá, mert akkor megolvad a gondosan megdermesztett karamellünk és akkor mi történik...? Összekeveredik a kettő!!!!
Mindezek után tegyük a hűtőbe egy éjszakára, de legalább 4-5 órára és próbáljuk meg kivárni a másnapot. Közben sűrűn csapkodjuk a kezünkre, ha épp a hűtő ajtaja felé közelítene!!!! 
Aztán egyszerűen csak élvezzük! :)


4 megjegyzés:

  1. Hű, ez igen, csodásan néz ki, el is mentettem a receptet, én is imádom a karamellt minden mennyiségben:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Anikó!
      Csak ajánlani tudom! Ha meg karamell kedvelő vagy, akkor kötelező! :)))

      Törlés
  2. Kár volt az elsővel ennyit várnod. Én azt is tökéletesnek látom!
    Az a szelet pedig a belsejéről....ez már kínzás!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első verzióról nem tettem ki képet. Akartam összehasonlításképpen, de végül úgy döntöttem nem kell ezt mutogatni! :)
      A belsejéről számomra is meglepően jó képet sikerült lőnöm! Köszi! :)

      Törlés