2014. május 6., kedd

Anyák napjára, az én Anyámnak



Anyaszív
Vághattok ki szívet piros papírból,
Varrhattok cérnával izzó, vörös gyolcsból!
Festhettek a falra porladó krétával,
A ragyogó égre is mászhattok létrával,

Oda is felrakva egy hatalmas felhőre,
Hogy a szív onnan ragyogjon a Földre!
Akkor sem lesz olyan, soha senki másé,
Igazi aranyból, mint az én Anyámé!
   - Törőcsik Julianna - 

Anyukámnak, aki a világ legjobb anyukája! Akitől oly sokat tanulok, olyan sokat kapok és aki mindig meghallgat, bátorít, támogat és ami a legfontosabb: szeret.

Amikor megkérdezik tőlem: hogyan jött a tortázás, gondolkodás nélkül rávágom, hogy Anyu hatására. A sok torta, amiket szülinapunkra sütött, évről évre egyre finomabbak és merészebbek voltak. Mindig próbált valami újat az asztalra tenni. Talán ezért is van, hogy ízre nem sok hagyományos süteményt ismerek, mert nekünk soha nem kellett cukrászdába menni édességért. Karácsony, szülinap, húsvét, rengeteg, rengeteg finomság került ki ilyenkor a kezei közül és nemcsak sütemények. Bár nem beszélhetek a nevében, de szerintem Nővérem is ennek köszönheti hogy jól tud sütni-főzni. Cáfolj meg Tesó, ha nem így van! :) És amit a legjobban szeretek még benne, hogy nyitott és képes mindig megújulni! Keresgél, kutat, kipróbál új recepteket, mostanság pl. próbálja az egészségesebb irányt becélozni. Engem mindig megfog vele, ha otthon vagyok. Ilyenkor tudom, hogy amit nála eszem, egy dekát sem hizlal, ami mostanság igen fontos nálam :) 
Nos hát úgy gondoltam, ezzel az aprósággal lepném meg Anyák napjára. Tudom, hogy Ő is szereti Füzesi Zsuzsa rajzait. Amúgy is régóta kacérkodtam az ilyen festéssel, ez pedig nagyon jó alkalmat adott arra, hogy gyakoroljam. 

Az igazat megvallva az ötlet maga nem az enyém, hanem a Torta természetesen írójánál, Évinél láttam hasonlót. Ott Sarah Key képeket festett hasonló módon mézeskalácsra, ami hihetetlenül bájosan nézett ki. Nálunk a családban Füzesi Zsuzsa rajzai az örök és utánozhatatlan. Ezért választottam tőle egy képet, ami kifejezetten egy anyák napi képeslapról származik. 


Ami visszamaradt gyerekkoromból Füzesi Zsuzsától, az néhány kép és egy 84'-es naptár, az is kissé hiányosan. Ezeket azonban vasmarokkal őrzöm. Viszont kicsit rákerestem a művésznőre és találtam egy nagyon helyes honlapot, ahol egy lelkes rajongó, Mónika megszállottan gyűjt mindent, ami Füzesi Zsuzsa rajz. Legyen az naptár, szalvéta, füzetborító vagy képeslap, hihetetlen és felbecsülhetetlen a gyűjteménye és csodálom kitartását, amivel sikerült ekkora értékre szert tennie. Ha valaki szeretne kicsit nosztalgiázni, gyönyörködni, vagy olyan Füzesi Zsuzsa képet látni, amit még soha (mert higgyétek el, hogy fogtok találni ilyet), akkor érdemes egy kicsit elidőzni ezen az oldalon. De napi szinten kaphattok gyönyörű kis képeket a facebookon, ha likeoljátok a Füzesi Zsuzsa rajongói oldalát is.  És nemcsak Füzesi Zsuzsa rajzok de sok más, régi időkből ismert magyar mesék képei, tárgyai is megtalálhatók Mónika gyűjteményében, a Lorenin's Collection oldalon. Én nagyon örülök, hogy rátaláltam. Ha csak annyit mondok hogy Erdő kapitánya? Na? :)





2 megjegyzés: