2014. július 11., péntek

Levendula mánia 2. rész - A szirup


A levendula sorozatom következő szereplője a szirup. Igazából sok szót nem érdemel, ki kell próbálni, meg kell kóstolni és élvezni kell. Nem is gondolná ám az ember, mennyi mindent lehet készíteni a levendulából. Azt meg már leírtam az előző bejegyzésemben, hogy hogy mi minden másra is jó, nemcsak a molyok távol tartására.




Most egy szirupot ajánlok figyelmetekbe, amit aztán ahhoz használhattok, amihez csak nem restelltek. 
A levendula szirupból - ki hinné, pl. szörp készíthető. Nagyon friss üdítő az íze, igazi ínyencség. De... és most kérek mindenkit nem megrémülni, kávét is lehet vele ízesíteni. Higgyétek el, naggggggyon finom!!!
De, mint ahogy pálinkával meglocsoljuk a fekete erdő torta piskótáját, ugyanúgy egy citromos, vagy vajas piskótát is hihetetlenül fel tud dobni, ha picit ráfröccsentünk ebből az édes nedűből. 
Nagyon jó öntetnek a korábban elkészített Levendula fagyihoz is, de csoki fagyival kombinálva még jobb. Éééés, amit még nem próbáltam de mindenképp megteszem, amíg ki nem fogyok a szirmokból, kalács tetejét is meg lehet vele kenni, biztos vagyok benne, hogy csak jót tehet vele. 
Még mondhatnám a tejszínes csokikrémet, lemon curd-öt is, amibe ha pár cseppnyit cseppentünk, olyan ízharmóniát lehet elérni, hogy csuda. 


A szirup elkészítése egyébként roppant egyszerű és egyáltalán nem időigényes, de számoljunk azzal, hogy a virágokat leszemezni a szárról nem kétperces meló. A recept Liamra oldaláról van,  de számos más helyen találkoztam már vele.

Hozzávalók:
1 l víz
1 kg cukor 
30 g levendula virág, én frissből csináltam, de szárított megfelel
1 tk. citromsav, vagy helyette lehet kevés citromlé is

Felforralom a vizet és a cukrot, majd beleszórom a virágokat. Pár perc forralás után mehet bele a citromsav, vagy citromlé (előbbitől szebb színe lesz és nem kristályosodik ki a szirup). Lefedem és magára hagyom, úgy 15 percig. Ezután leszűröm és újra forralom. Tölthetjük szép kis üvegekbe, ha mondjuk ajándéknak szánjuk. Én a saját használatra szánt mennyiséget paradicsomos üvegekbe töltöttem. Hűtőben kell tartani és így gyakorlatilag 6 hónapig is eláll, de halkan megsúgom, hogy amit Anyu tavaly csinált, abból maradt egy kis mézes üvegnyi. Semmi baja sincs! Sem a külleme, sem az illata, sem pedig az íze nem veszített élvezeti értékéből. (Csakhogy használjak egy kis szakmai kifejezést is :))
Tessék kipróbálni és jól megírni, hogy mire, vagy mibe használtátok fel. Várom az ötleteket :)



4 megjegyzés:

  1. Valamiért én is szeretem a levendulás dolgokat, még ha szappan íze van, akkor is. :-D
    (fincsi volt a levendulás makid!)

    VálaszTörlés
  2. ...én levendulás cupcake-eket csináltam már! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. uhh jóóó ötlet!! És milyen kézenfekvő!!! :)

      Törlés