2015. március 25., szerda

Oltsunk tüzet, avagy a "Tűzoltótó" torta

A cím nem elírás, Ármint unokaöcsém jelenleg így mondja, illetve még mögé biggyeszti az autót, vagyis helyesen így szól: "tűzoltótó autó". Hát most nálam elmaradt az autó....


Kicsit aggódtam is miatta, mert Nővérem csak annyit mondott a tortával kapcsolatban, hogy "valami tűzoltós legyen, látod mennyire imádja az autóját is!" Szóval ha ráteszel egy tűzoltó autót, az teljesen megfelel." Aha! Látnátok azt a menő tűzoltótó autót amit karácsonyra kapott! Egyfeszt azon agonizáltam, hogy ha olyat nem tudok összehozni, akkor nincs is értelme neki állni, mert az etalon az mégiscsak etalon. 


Így hát maradtam a témánál, ám tűzoltó autó nélkül. Nagy kedvence még Tűzoltó Sam figurája, így a következő gondolatom az volt, hogy őt csinálom meg valahogy. Aztán ahogy keresgettem, szembe jött velem egy olyan helyes kis fondant tűzoltó emberke és azt mondtam: ez lesz és kész! És tüzet fog oltani. Vagy valami olyasmit.
A múltkor meséltem a tortás-kütyüs komódomról, na meg hogy konkrétan fejest ugrottam a fiókokba inspirációért! Akkor találtam rá a "Na ezt sem használtam még!" kategóriába tartozó téglafal mintázómra. Ja-ja, nekem ilyenem is van ám! Akkor kezdett tulajdonképpen körvonalazódni a dolog, hogy egy házfalat kéne csinálni, amit egy tűzoltó éppen elolt. 

Akartam én rá lángokat is, meg igazi víz imitációt, de annyira jól megterveztem a dolgot, hogy a lángokat már nem tudtam kipróbálni, így nem mertem ráfújni! A vizet meg bár megcsináltam pipping gélből, de burkolás előtt nem faragtam ki a tócsa helyét a tortából, így mikor ráöntöttem a sima felületű tortára - mert azért bizakodva ráöntöttem - hátha jó lesz... nos gyors papírtörlő után nyúltam és megpróbáltam menteni a menthetőt. Utólag végig gondolva elég bátor dolog volt ez tőlem, kezdek is félni! :) Szóval most már tudom, hogy a sima, pláne sötét színű tortán marhára nem néz ki jól a víz imitálására szolgáló pipping gél, kell az a meder, mint ahogy a farmos tortánál is csináltam, akkor még okosan! Így aztán szó szerint tűzoltó munkát kellett végeznem és kanyarintottam oda egy nagy tócsát fondantból. Ekkor jött az ötlet, hogy úgy csinálom meg Ármin nevét is, mintha a slagból folyt volna ki. 
A figurát, hát azt nagyon élveztem. A kis kabátkáját, a fejét...., egyedül a sisakjával nem voltam sokáig megelégedve, olyan biliszerűnek éreztem, meg nem is akart a fejére simulni, de végül nagy duzzogva elfogadtam olyannak amilyen. 
A fallal viszont kissé megszenvedtem. A mintázót elég nehéz volt kezelni, hogy a téglák folytatólagosan helyezkedjenek el. Hiába gondoltam én, hogy alaposan belenyomtam a torta oldalába, csak nem akart szépen kirajzolódni az a téglarakás. Végül fogtam és átfújtam airbrush-sal a kontúrokat. Nem terveztem ennyire sötét vörösre, mert hát egy 3 éveshez mégiscsak az élénkebb színek illenek, nem ilyen komorak, de ez most ilyen lett. Sokadjára fogadom meg, hogy leülök szabad perceimbe - az milyen? - és gyakorlom ezt a festést!
Árminnak tetszett! Csak így egyszerűen! Nem volt az a csodálattal teli öröm az arcán, mint mondjuk Pannának a pacis torta láttán, de ennyi idősen Pannát sem érdekelte annyira a torta, mint inkább az, hogy minél hamarabb leegye róla a cuccokat. Viszont Panna megdicsérte! Ez is valami, minek után komoly kritikusommá vált ő is, így 6 évesen. 


Az íze most nagyon bejött, persze ez is Nővérem kitalációja volt. Tesó, ha megnyitom a műhelyem Te találod ki az ízkombinációkat!! Kapsz egy kis jutalékot!:)
Kakaós piskótát sütöttem 4 tojásból és csokis mascarpone krémmel töltöttem meg, melybe fele-fele arányban használtam tej- és étcsokoládét. Viszont tettem bele egy réteg gyümölcsöt, az alábbi recept alapján:

Hozzávalók a meggy töltelékhez:

1 nagy üveg kimagozott meggybefőtt
2 evőkanál cukor
2-3 ujjnyi citromhéj
1 csipet fahéj
1 tasak vaníliás pudingpor

A befőttet leszűrjük, a levét pedig kiegészítjük annyi vízzel, hogy 5 dl legyen. Ebből 2,5 dl levet felforralunk a cukorral, citromhéjjal és a fahéjjal, a másik 2,5 dl levet pedig simára keverjük a pudingporral. Ez utóbbit a forrásban lévő léhez adjuk és mérsékelt tűzön besűrítjük, majd belekeverjük a félretett meggyet. Az egészet kihűtjük.
Az összeállítás annyi, hogy két réteg csokikrémre kentem ebből a meggyből, ami által elég magas lett a torta, de annyi baj legyen! Mert marhára feldobta!


2 megjegyzés: