2019. augusztus 14., szerda

Mario, Mario.... mit szólsz ehhez Mario??


Új téma nálam, eddig még nem volt ilyen tortám.


Egy Amerikából haza térő család kérte a kisfiuk szülinapjára. Ami érdekes ebben a dolgoban inkább a torta tölteléke. Mert én ugye mindent szinte mascarponeval és tejszínnel csinálok, na meg imádom az IGAZI vajat, de azt is keverem. Mert nálunk a közvélemény szerint a vajkrém semmi más csak vaj és cukor és ördögnek való. Nos megértem azokat, akik vajkrém alatt margarin és cukor keverékét kóstolták, netán "csokis" fajtáját", ami általában csokit nem, de rosszabb minőségű kakaóport annál inkább tartalmaz. Szerencsétlen Dobos tortát sok helyen még így készítik, nem csoda hát, ha sokaknak csalódás. 

Az én véleményem, hogy a vaj igazán finom és hálás alapanyag. Az igazi vaj! Nem a margarin, nem a vajas ízű margarin, hanem a vaj! A franciák nem hiába sütnek főznek rengeteget vajjal, teljesen más ízt ad még egy sós ételnek is és mindent vajjal kennek meg. Ha csak eszünkbe jut a finom, puha, tömött belsejű croissan, hát annak a tésztájában bizony egy tömbnyi vaj van.

Tény, hogy a vaj-cukor kombó nem hangzik túl jól, de lazítani, kiegészíteni, vagy esetleg más módon csinálni mindig lehet. Ilyen pl a habcsókos vajkrém, amit én leginkább a burkolat alá kenek, mert kell valami a torta és a burkolat közé. Tény hogy sokan, sok helyen nem bajlódnak ezzel, hanem összekeverik a jó esetben vajat a porcukorral, ami aztán kellemesen korcog a fogunk alatt. Na de a habcsókos vajkrém.... Én mondom néktek, zseniális találmány. 3 összetevője van, a tojás fehérje, a cukor és a vaj. És minek után a fehérjét és a cukrot gőz fölött veri fel az ember habcsók állagúra, nincs ropogó cukor a fog alatt, rááadásul a fehérjét is hőkezelte. Mindezek után csak kihülésig kell verni és jöhet hozzá a puha vaj. Gyönyörű, homogén, könnyű, habos vajkrémet kapunk, amit aztán lehet tovább ízesíteni/tompítani bármivel, akár olvasztott csokival, kávéval, gyümölcs pürével. És nem elhanyagolható tény még az sem, hogy olyan tartása van, mint semmi másnak. A cupcake-ek nagy részének tetejére ilyen habcsókos vakjkrémet nyomnak habzsákból, különféle mintában. Szóval na... a vaj jóóó!
Hát kifejezetten ilyen töltelékkel kérték ezt a tortát, mert a Zayne bizony ehhez szokot Amerikában. Mert ott tényleg csak ez van szinte. Rengeteg vajkrém mindenféle színes, szagos formában.  
Mario meg... hát ő el van szépen ott a torta tetején nemigaz? És épp nagy ívben letolja a vaj iránti rajongásomat és kampányolásomat. A helyzet viszont az... hogy én biza kitartok! Ki én... ha addig élek is! :D

Rendelj tortát, ahogyan Te szeretnéd! Információk és elérhetőségek ezen a linken!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése