2019. december 8., vasárnap

Francia desszertek és mousse torták 2.0



Nem olyan rég új távlatok nyíltak meg előttem francia desszertek képében. Az első próbálkozás után íme egy újabb csokor ebből a múfajból.

Nem kérdés, hogy a franciák desszert kultúrája páratlan. Imádom ezeket az egyszemélyes kis csöppségeket, nem kevésbé a több textúrából álló mousse tortákat. Az ízek játéka és harmóniája ezekben az apró falatokban olyan szinten érvényesülnek, hogy miközben az ember eszi, érzések, élmények, emlékek kavarognak benne. És fordítva. Ha most ránézek az áfonyás zöldcitromtorta képére, eszembe jut a nyár, az üde citrom illata és íze. A mangós csokoládés szelet láttán érzem a savanykás mangó és passiógyümölcs különös és izgalmas játékát az édes csokoládéval.


Ha ilyen desszertet vagy tortát kell csinálnom mindig izgatottan rakom össze a különböző textúrákat: a ropogós tölteléket a krémes moussal és a gyümölcsös betéttel, vagy próbálom kitalálni melyik fanyar, vagy savanykás íz illik az édeshez, vagy akár a testes ízhez. 
Szóval imádom ezt a műfajt és a legszebb benne, hogy már rendelésre is készítem. Szóval bátran, hajrá, próbáljátok ki.
Ezek a desszertek és torták egy szülinapi kerti partira készültek, volt torta, de voltak mono desszertek is, így minenki eldönthette melyiket választja, vagy esetleg megkóstolja e mindet.




A fehércsokoládés zöldcitrom tortánál, egy citromos vajas lapra került fagyasztott áfonya kompót, amit zöldcitrom moussal töltöttem be és enyhén zöld színű, fehércsokis tükörglazúrral takartam le. Imádtam a nyárias, üde ízét.















A kávés - tejcsokis félgömb egy egyszerűbb ízvilággal rendelkező desszert, enyhe kávés beütése és a mogyoró jól kiegészítette egymást. A belseje kávés tejcsoki mousse, ami kávétöretes tejcsokival  lett bevonva, a mogyoró pedig ropogós morzsa formájában adott egy plusszt. 















A matcha teás - málnás joghurtmousse, igazi különlegesség, a málna ropogós, a málna zselé és a
málnás joghurtmousse igazi ízrobbanás volt, a zöld teás vajas lap pedig tökéletesen ellensúlyozta markáns ízével ezt a sok málnát.
A mangó és a csokoládé eleve verhetetlen páros, de amikor kiegészül a szinte csípősen fanyar maracuja zselével, na akkor lesz igazán ütős.








És van még egy gyümölcsös túromousse tortám, ami úgy jó, ahogy van. És a legszebb, hogy bármilyen gyümölccsel jó, akár vegyes erdei gyümölccsel, vagy csak málnával, vagy áfonyával, de még akár barackkal is. Ez itt most citromos vajas lap áfonyakompóttal, a tetején pedig málnazselével. Ez az a kategória, amivel mindenkit le lehet venni a lábáról. Már ha szereti a túrót.
















Rendelj tortát, desszertet, ahogyan Te szeretnéd! Információk és elérhetőségek ezen a linken!


  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése