A levendula sorozatom következő szereplője a szirup. Igazából sok szót nem érdemel, ki kell próbálni, meg kell kóstolni és élvezni kell. Nem is gondolná ám az ember, mennyi mindent lehet készíteni a levendulából. Azt meg már leírtam az előző bejegyzésemben, hogy hogy mi minden másra is jó, nemcsak a molyok távol tartására.
Most egy szirupot ajánlok figyelmetekbe, amit aztán ahhoz használhattok, amihez csak nem restelltek.
A levendula szirupból - ki hinné, pl. szörp készíthető. Nagyon friss üdítő az íze, igazi ínyencség. De... és most kérek mindenkit nem megrémülni, kávét is lehet vele ízesíteni. Higgyétek el, naggggggyon finom!!!
De, mint ahogy pálinkával meglocsoljuk a fekete erdő torta piskótáját, ugyanúgy egy citromos, vagy vajas piskótát is hihetetlenül fel tud dobni, ha picit ráfröccsentünk ebből az édes nedűből.
Nagyon jó öntetnek a korábban elkészített Levendula fagyihoz is, de csoki fagyival kombinálva még jobb. Éééés, amit még nem próbáltam de mindenképp megteszem, amíg ki nem fogyok a szirmokból, kalács tetejét is meg lehet vele kenni, biztos vagyok benne, hogy csak jót tehet vele.
Még mondhatnám a tejszínes csokikrémet, lemon curd-öt is, amibe ha pár cseppnyit cseppentünk, olyan ízharmóniát lehet elérni, hogy csuda.
A szirup elkészítése egyébként roppant egyszerű és egyáltalán nem időigényes, de számoljunk azzal, hogy a virágokat leszemezni a szárról nem kétperces meló. A recept Liamra oldaláról van, de számos más helyen találkoztam már vele.
Hozzávalók:
1 l víz
1 kg cukor
30 g levendula virág, én frissből csináltam, de szárított megfelel
1 tk. citromsav, vagy helyette lehet kevés citromlé is
Felforralom a vizet és a cukrot, majd beleszórom a virágokat. Pár perc forralás után mehet bele a citromsav, vagy citromlé (előbbitől szebb színe lesz és nem kristályosodik ki a szirup). Lefedem és magára hagyom, úgy 15 percig. Ezután leszűröm és újra forralom. Tölthetjük szép kis üvegekbe, ha mondjuk ajándéknak szánjuk. Én a saját használatra szánt mennyiséget paradicsomos üvegekbe töltöttem. Hűtőben kell tartani és így gyakorlatilag 6 hónapig is eláll, de halkan megsúgom, hogy amit Anyu tavaly csinált, abból maradt egy kis mézes üvegnyi. Semmi baja sincs! Sem a külleme, sem az illata, sem pedig az íze nem veszített élvezeti értékéből. (Csakhogy használjak egy kis szakmai kifejezést is :))
Tessék kipróbálni és jól megírni, hogy mire, vagy mibe használtátok fel. Várom az ötleteket :)
Valamiért én is szeretem a levendulás dolgokat, még ha szappan íze van, akkor is. :-D
VálaszTörlés(fincsi volt a levendulás makid!)
Szupi! <3
Törlés...én levendulás cupcake-eket csináltam már! :-)
VálaszTörlésuhh jóóó ötlet!! És milyen kézenfekvő!!! :)
Törlés