2014. május 13., kedd

Eszterházy, a torták tortája


Számomra Ő az etalon. Mármint a hagyományos tortákat illetően. Legalábbis eddig. 
Sokan sokféleképpen ismerik, ki mogyoróval, ki mandulával, ki pedig dióval szereti, és van aki vajkrémmel, de van, aki modern változatú, tejszínes krémmel tölti. Ha én Eszterházy tortát hallok, akkor rögtön a dió ugrik be, finom diós-vajkrémes töltelékkel. Nekem így ízlik.



És így ízlik "az Én Kedvesemnek" is, akinek a kedvenc tortája. És ha már jó párszor kimaradt a szórásból, idén rögtön kettőt is kapott szülinapjára, hogy bepótoljam a lemaradásom. A Szörny Rt-s torta után kapott egy Eszterházy tortát is, amit a baráti ünneplésre sütöttem. Jól dolga van, tudom :)



A recept a híres Lajos Mari és Hemző Károly páros 66 Torta c. könyvéből van és nekem nagyon is bevált.   Ennél finomabbal én még nem találkoztam, ami persze szubjektív, viszont eddig tuti siker volt A tölteléket más tortáknál is szeretettel alkalmazom, ilyennel töltöttem pl. az ikertortákból az egyiket. A teteje nem fondant van áthúzva, hanem csokoládéval, ami kicsit tompítja az édes ízt. No igen, kétségtelenül édes, na de mégis milyen legyen egy Eszterházy? 
Na és a külleme? Imádom hogy ilyen rafinált. Nincs túldíszítve, de azért mégsem annyira puritán.
Nevéhez méltó az Eszterházy torta. 


Hozzávalók 
A tésztához:
240 g (7-8) tojásfehérje
240 g cukor
70 g finomliszt
280 g hámozott, darált dió/mogyoró

A krémhez:
2,5 dl tej
30 g vaníliás pudingpor
2 tojássárgája
200 g cukor
10 g / 1 tasak vaníliás cukor
300 g vaj/margarin
100 g darál dió/hámozott mogyoró
3 ek. brandy

Továbbá:
80 g baracklekvár
100 g fehércsokoládé
30 g étcsokoládé
2 ek. olaj
80 g darált dió/hámozott mogyoró
1 dl tejszín
½ tasak habfixáló

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tésztához a fehérjéket a sóval kemény, majd a cukrot apránként hozzá adagolva fényes habbá verjük és kíméletesen beledolgozzuk a liszttel összekevert diót. 5 részre osztva, sütőpapírra megrajzolt 26 cm-es körre kenjük 3-5 mm vastagon úgy, hogy egy kicsit nagyobbak legyenek a korongok a rajzolt köröknél. Egymást követően, 10-12 percig világosra sütjük őket. A korongokat konyharuhára borítjuk, és azonnal lehúzzuk róluk a sütőpapírt. Mielőtt teljesen kihűlnének és törékennyé válnának, 22-24 cm átmérőjű szabályos korongokat vágunk belőlük, majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez  ½ dl hideg tejben elkeverjük a pudingport és a tojássárgákat. A maradék tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd a pudingos keverékhez adjuk és gőz fölött sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat habosra keverjük, összedolgozzuk a krémmel a darált dióval és a brandyvel.
A legszebb lap kivételével megkenjük a korongokat a krémmel úgy, hogy majd a torta oldalára is jusson. Egymásra rakjuk őket, majd sima oldalával fölfelé befedjük a félretett lappal, amelyet megkenünk felforrósított, áttört baracklekvárral.
Felolvasztjuk a kétféle csokoládét. A fehéret elkeverjük az olajjal és elsimítjuk a torta tetején. Az étcsokoládét vékony csigavonalban rácsorgatjuk, majd folyamatosan oda-vissza haladva fogpiszkálóval megcifrázzuk. Próbáljunk pontosan a közepétől indulni a csíkozással, különben ilyen csálé lesz a végeredmény, mint az enyém :)
A diót szárazon megpirítjuk és a maradék krémmel megkent torta oldalára panírozzuk.  A tejszínből és a fixálóból habot verünk és a szélére tetszés szerint girlandot nyomhatunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése