Néhány alaprecept

Az alábbi piskóta, illetve krém receptek jól bevált, általam nagyon kedvelt receptek.
További kipróbált receptek találhatsz oldalt, a "Készítsd el!" menüpontra kattintva. 


Olajos piskóta - tortákhoz

21-22 cm-es kerek, vagy egy kb. 20x20 cm-es szögletes tortaformához:

4 tojás
250 g cukor
100 ml tej
100 ml étolaj
200 g liszt
7 g sütőpor (kb. 1/2 csomag)

A liszthez keverjük a sütőport. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzá adjuk a tejet, az olajat és simára keverjük. Csomómentesen elkeverjük benne a lisztet. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztes keverékbe. Az első kanál habot mindig feláldozom, ezt határozottan belekeverem a masszába, hogy fellazítsam. A többit már könnyen, de óvatosan  beleforgatom. 
Ha kakaós változatot készítek, 20 g kakaóport keverek a liszthez, de akkor ezt a mennyiséget elveszem a lisztből, vagyis 180 g-ot használok. 
A kapcsos tortaformába aljába sütőpapírt vágok és kivajazom, -lisztezem az oldalát. 170 fokon, 40 percig, vagy tűpróbáig sütöm. Egy 21 cm-es formában kb 6 cm magas lesz a piskóta, ami 4 lapra végható. Ugyanez 24 cm-es formában nyilván alacsonyabb lesz és maximum 3 lapra tudjuk vágni a kész piskótát. Ez utóbbi méretben én 5 tojásból sütöm.  

Ugyanez a recept 16 cm-es kerek tortaformához:
3 tojás
187 g cukor
75 ml tej
75 ml étolaj
150 g liszt
5-6 g sütőpor
Kakaós változatnál 15 g kakaóport használok, de ennyivel kevesebbet a lisztből. 

Ugyanez a recept egy kb. 20x32 cm-es szögletes tortaformához:
6  tojás
375 g cukor
150 ml tej
150 ml étolaj
300 g liszt
11 g sütőpor
Kakaós változatnál 30 g kakaóport használok, de ennyivel kevesebbet a lisztből.


Fantasztikus diós krém Tortaimádó oldaláról:

20 dkg cukor
1 teáskanál vanília aroma
1 dl tej
10 dkg darált dió
1 evőkanál liszt
1-2 evőkanál rum
15 dkg vaj/margarin

A cukrot, diót, lisztet elkeverjük a tejjel. Kis lángon besűrítve felfőzzük. Ízesítsük rummal, vaníliával, végül a vajjal habosra keverjük. A krémet jól kihűtjük, ha lehet egy éjszakát hagyjuk a hűtőben. Tökéletes torta betöltésére vékonyan, nagyon intenzív diós ízt kapunk!


Csokoládé ganache

A ganache ezt a változatát a Kisvakond tortánál használtam először és nagyon meg voltam elégedve vele. A receptet Moha konyhájában találtam Szepykének készített tortájánál. (és azóta egy picit én is variáltam rajta, amit pirossal írtam) Mielőtt ezt a receptet ismertem, csak tejszínt és csokoládét használtam, mást nem tettem a krémbe. Így viszont sokkal krémesebb lett. 

40 dkg étcsokoládé (vegyesen is lehet tej- és étcsokit használni, vagy csak tejcsokit. Valószínűleg fehércsokival is működik, de még nem próbáltam ki) A Hercegnő tortánál 10 dkg csokival többet használtam, ezzel még krémesebb és a kívánt állagot is hamarabb elértem!
4 dl tejszín 
2 evőkanál átszitált kakaópor
10 dkg vaj

A tejszínt forráspontig melegítettem, majd levettem a tűzről és beletördeltem a csokikat. Addig kevertem, amíg teljesen sima, bársonyos krém nem lett belőle. Ekkor hozzá szitáltam a kakaóport, majd beletettem a vajat és azzal is jól  elkevertem. Amint langyosra hűlt betettem a hűtőbe és kb. negyed óránként kivettem és átkevertem, hogy ne kössön meg teljesen. Ezt többször megismételtem. Nekem ez a megoldás sokkal jobban bejött, mert amikor egy teljes éjszakára betettem a krémet a hűtőbe, úgy megkeményedett, hogy gyakorlatilag kenhetetlen volt. Így éppen annyira hagyom megszilárdulni hogy jó sűrű, de kenhető töltelék legyen belőle, ráér megkötni, akkor amikor már be van töltetve a tortába. Elvileg fel is lehetne habosítani, de én nem mertem, mert általában ilyenkor rontom el. Hogy miért, arra még nem sikerült rájönnöm, de egyszer megpróbálom ezt a változatot is felverni.
Ez a krém a fondant alá is használható a vajkrém helyett! Ebben az esetben kívülről bekenem vele a betöltött tésztát, hagyom pihenni a hűtőben, majd kézzel kicsit átsimogatom, hogy még simább, szebb legyen a felülete. 

Ezt a krémet például az alábbi tortákhoz használtam:
Hercegnő torta


Csokoládé ganache egyszerűbben


Ennél a receptnél ahány dl tejszínt, annyi tábla (10 dkg-os) csokoládét használok! Tehát mondjuk:

3 dl tejszínt forráspontig melegítve
30 dkg feltördelt csokoládéra öntök, majd addig keverve, míg egynemű krém nem lesz belőle. Ezután hagyom hűlni, majd a hűtőbe teszem addig míg szilárd de még kenhető állaga nem lesz! Fel is lehet habosítani, én nem szoktam. 


A mennyiség attól függ, amekkora a tortám, vagy ahány réteget akarok betölteni, illetve ha ezt akarom használni a külső réteghez a fondant alá!

Ezt a krémet például az alábbi tortákhoz használtam:
Disznó-Wellness torta tetején a "csoki sár"
Tükörfényes csokitorta

Karamellás fehér csokoládé ganache

5 dkg cukor
1 dl tejszín
10 dkg fehér csoki

A cukrot aranybarnára pirítottam, majd hozzá öntöttem a tejszínt. Megvártam míg újra felolvadt az összeugrott cukor, majd levettem a tűzről és beletördeltem a fehér csokit. Simává kevertem, majd hagytam teljesen kihűlni. Én nem habosítottam fel, aki akarja megpróbálhatja, viszont arra is kell vigyázni, hogy még kenhető állapotban legyen, különben nehéz eloszlatni a tésztán. 

Ezt a krémet például az alábbi tortákhoz használtam:





5 megjegyzés:

  1. Szia.szeretném megkérdezni,hogy diós-kakaós változatban is el lehet készíteni?és akkor mennyi liszt,dió és kakaó kerül bele. Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv Krisztina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Krisztina!
      Az olajos piskóta receptjét én eddig csak kakaós verzióban csináltam, diósban nem. Ebben az esetben, ahogy fent is írtam, 18 dkg lisztet és 2 dkg kakaóport használok, vagyis a kakaó mennyiségét elveszem a liszt mennyiségéből. Diós verzióban még nem készítettem. Egy hagyományos piskóta diós verzióját is általában úgy csinálják, mint a kakaósat, vagyis amennyi diót raksz bele, annyival kevesebb liszt kell. De az olajos piskótánál nem vagyok biztos, hogy ugyanígy működne, mivel a diónak elve nem kevés a zsiradék tartalma és a receptben írt olajjal együtt ez már lehet túl sok lenne. Talán ha csökkentenénk az olaj mennyiségét, esetleg elhagynánk és csak tejet tennénk bele?! Sajnos még nem próbáltam, de ígérem, egyszer ki fogom! :) Ha esetleg Te kipróbálnád, akkor szívesen veszem a tapasztalatodat!

      Törlés
    2. A 3 tojásosnál nincs elírva a cukor mennyisége? Mert nem a fele a 6 tojásoshoz képest...

      Törlés
    3. De valóban el volt írva! Javítottam a helyes mennyiségre, köszönöm az észrevételt!!

      Törlés
  2. Nagyon szépen köszönöm a segítséget!Ha kipróbálom,mindenképp megírom hogyan sikerült. :)

    VálaszTörlés